Certificeret Veterinær Ernærings Terapeaut
www.vetc.dk

Som veterinær ernærings terapeut er jeg uddannet til at lave en analyse af din hests trivsel, set ud fra et helhedsperspektiv.
 
Uddannelsen er uafhængig af et foder firma, det vil sige at du får en upartisk foder og grovfoder analyse.
 
Er det nødvendigt at udarbejde ny foderplan, er denne ligeledes upartisk.
 
Når en foderplan udarbejdes vil grovfoderet altid være basis/fundamentet i din foder plan, og ud fra kvaliteten af dit grovfoder suppleres med andre produkter, for at højne kvaliteten og næringsindholdet.

På denne måde bliver der korrekt balance mellem kulhydrat, protein, fedt, vitaminer og mineraler.Hvad er korrekt ernæring, og hvorfor er det så vigtigt for hestens hove og generel trivsel?


I kender alle til at hesten skal have en skinnende blank pels og lave pelsskifte forår og efterår. Om hesten gør dette er en klar indikator på om hesten trives, men ikke kun pelsen og pelsskifte indikerer dette det gør hovens sundhed bestemt også.

Kroppens byggesten er fedt, protein og kulhydrat, men protein er livets byggesten, da alt i kroppen består af protein. Uden tilførsel af protein og fedt kan vores celler ikke arbejde som de skal. F.eks. består hudceller af protein og fedt. Fedt skal bruges til at lave celler af, hvor kulhydrat er hurtig energi i form af sukker og stivelse og derved let optagelig.

Hoven skal ligeledes som pelsen også lave både såle skifte og stråle skifte mindst to gange om året alt efter hvor hurtig cellefornyelsen i hoven er. Hvor hurtig cellefornyelsen i hoven er kommer helt an på hvad vi som hesteejere vælger at putte i vores hestes munde.

Hovranden består primært af keratin som er et protein. Dette betyder at utilstrækkelig mængde protein i hestens diæt kan udmunde i en porøs hov væg og hovkapsel. En svækket hovkapsel har svært ved at holde til de stød hesten udsættes for ved normal eksistens i vores domesticerede verden, og har ekstrem let ved at blive angrebet af diverse hovsygdomme der kan være svære at komme til livs når først de har sat sig.

Ligeledes kan for megen glukose og insulin (peptidhormon) indtagelse have en ekstrem dårlig effekt på hovene og føre til stofskiftesygdomme som EMS, PPID, Insulin resistens og i værste tilfælde forfangenhed. Alle disse sygdomme har en dårlig og til tider katastrofal indvirkning på din hest hove.

I Danmark er vi desværre blevet meget protein forskrækket og jeg hører næsten dagligt at hestemennesker er meget bange for at tilføre protein til deres hest diæt. I virkeligheden er det sådan at gennemsnits tilførslen af en hest diæt bør bestå af 28% protein. Da hesten er planteæder bør den få sin protein kilde gennem gødet græs og hø eller wraphø.

De problemstillinger manglende protein i hestens kost, set i forhold til hovene, kan give er:

  • Manglende sål skifte og derved sål ophobning. Sål ophobning giver en flad og til tider konveks sål. Denne tilstand kan være smertefuld for hesten. Sålen skal være konkav.
  • Tynde såler. Denne tilstand kan være smertefuld for hesten.
  • Manglende stråle skifte.
  • Porøs hovrand og hovkapsel.
  • Sygdomsbefængt hov.

Lige så vigtig som protein er for hestens trivsel lige så vigtig er det at tilføre en god vitamin/mineral blanding med let optagelighed dagligt året rundt.

Vigtigt er det at vide at magnesium og selen mangel er ekstrem i de danske jorde.